Naš stručni savjet možete pročitati u eMajstor magazinu

Krajobrazna arhitektura je aktivnost koja uključuje projektiranje, planiranje i uređenje otvorenog prostora i krajolika s ciljem postizanja visoke boravišne kulture, čija je osnova uređen okoliš i otvoreni prostor. Stručnjak koji stvara i planira otvorene prostore naziva se krajobraznim arhitektom. Za krajobraznu arhitekturu upotrebljava se nekoliko izraza i pojmova, poput pejzažne arhitekture, planiranja otvorenog prostora, planiranja krajolika i slično. Što se točno podrazumijeva pod pojmom krajobrazna arhitektura i koja su područja djelovanja krajobrazne arhitekture, pročitajte u nastavku.

1. Što je krajobrazna arhitektura?

Krajobrazna arhitektura je multidisciplinarno područje koje obuhvaća aktivnosti planiranja i projektiranja vanjskih zelenih površina, znamenitosti i drugih struktura. Cilj pejzažne arhitekture je stvoriti okolišne, socijalne, bihevioralne i dizajnerske rezultate. Opseg aktivnosti krajobrazne arhitekture uključuje uređenje krajolika, planiranje područja, obnovu okoliša, odnosno otvorenog prostora, rad na području meteorskih voda, planiranje i uređenje parkova i drugih rekreacijskih područja. Tu su još i aktivnosti planiranja zelene infrastrukture, uređenje i projektiranje privatnih i javnih zelenih prostora objekata (vrtova, dvorišta, okoliša).

1.1. Što oblikuje krajobrazna arhitektura?

Osim planova sadnje drveća i biljaka te oblikovanja greda odnosno vrtova, krajobrazna arhitektura se bavi i planiranjem pristupa koji vode kroz park, vrt ili neku drugu zelenu površinu. Krajobrazna arhitektura se bavi projektiranjem staza, stepenica, trgova, fontana, klupa i stolica, a ponekad i projektiranjem manjih krovova i paviljona. U potonjem slučaju, krajobrazna arhitektura obično se povezuje s arhitektima koji su mnogo kvalificiraniji za dotične objekte.

1.2. Krajobrazna arhitektura i druge struke

Krajobrazna arhitektura uključuje arhitekturu, botaniku, vrtlarstvo, likovnu umjetnost, geografiju, industrijski dizajn, znanost o tlu, ekologiju i, u konačnici, psihologiju okoliša. Stručnjak za krajobraznu arhitekturu, krajobrazni arhitekt, bavi se planiranjem i projektiranjem zelenih javnih površina (parkova, staza, rekreacijskih staza), planiranjem stambenih naselja, projektiranjem javne infrastrukture, obnovom degradiranih površina i slično.

Stručni savjet tvrtke HORTIKULTURA SONI d.o.o.

Što sve nudi tvrtka HORTIKULTURA SONI d.o.o.?

Naša usluga sveobuhvatna je krajobrazna arhitektura. Nudimo sve od projektiranja vrtova i izvedbe okućnice, do održavanja lokacija. Također, izvodimo rezidbu voćaka, podignute gredice i povrtnjake, jezerca.

U koliko faza se izvodi projektiranje okoliša i koliko vremenski traje u prosjeku?

Projektiranje i izvedba projekta je individualna, varira od nekoliko dana do tri mjeseca.

Koliko je bitan plan uređenja vrta? Prednosti?

Planirano uređenje vrta ima više prednosti, od kojih su najveće ušteda novca i vremena, te lijep i skladan izgled jer je time izbjegnuta stihijska sadnja, a biljke su kompatibilne. Zima je idealno vrijeme za planiranje proljetnih radova u vrtu.

Za koje biljke se klijenti najčešće odlučuju?

Moj je dojam da su u modi lovorvišnja i lonicera, japanski javor i tradicionalna ruža. Puno pažnje poklanjamo i prekrasnim urednim održavanim travnjacima.

Soniboj Posavec, direktor HORTIKULTURA SONI d.o.o.

2. Krajobrazna arhitektura i područja djelovanja

Krajobrazna arhitektura je aktivna kao profesionalna djelatnost u mnogim područjima. Krajobrazna arhitektura je uglavnom sastavni dio planiranja javnih prostora, ali sve više postaje i sastavni dio planiranja privatnih vrtova oko kuća. Krajobrazna arhitektura razlikuje se od arhitekture po tome što nije namijenjena stanovanju i općenito ne gradi objekte, već oblikuje okoliš i vegetaciju.

2.1. Područja krajobrazne arhitekture

Krajobrazna arhitektura obuhvaća mnoga područja, znanja i vještine, uključujući projektiranje, planiranje, opseg i lokaciju novih područja, parkove i javnu infrastrukturu, održivi razvoj, upravljanje meteorskim vodama (kišni vrtovi, zeleni krovovi, obnova podzemnih voda, sanacija močvara), oblikovanje krajobraza, oblikovanje prostora za javne ustanove, parkove, botaničke vrtove, prirodne rezervate, zelene staze, oblikovanje i planiranje rekreacijskih objekata i površina (golf, igrališta, sportski objekti, tematski parkovi), stambenih područja, poslovnih objekata, industrijskih parkova, planiranje krajolika na različitim posjedima, transportni objekti, ceste, autoceste, mostovi, koridori, urbanističko planiranje, gradski trgovi, zelene zone za pješake i bicikliste, parkirališta, prirodni parkovi, turistička odredišta, povijesni vrtovi, brane, rezervoari, elektrane, procjena utjecaja na okoliš, planiranje i savjetovanje o upravljanju zemljištem, obalnom razvoju i načelima ekološkog oblikovanja, gdje se smanjuju utjecaji na okoliš i prostor, te se povezuju s prirodnim procesima i održivim planiranjem.

krajobrazna-arhitektura-nacrt.jpg
Krajobrazna arhitektura uključuje plan sadnje i uređivanje staza, stepenica, trgova i terasa

3. Stručnjaci koje uključuje krajobrazna arhitektura

Spektar djelovanja pejzažne arhitekture vrlo je širok, stoga se pojavljuje mnogo različitih stručnjaka iz područja pejzažne arhitekture. Krajobrazna arhitektura uključuje mnoge vanjske suradnike u svoj proces planiranja. Među njima su pejzažni menadžeri, planeri krajolika, dizajneri zelenih krovova i razni drugi znanstvenici.

Pejzažni menadžeri su zaduženi za savjetovanje o dugoročnoj opskrbi i održivom razvoju krajolika i rade na područjima šumarstva, poljoprivrede i zaštite prirode. Planer krajolika, odnosno krajobrazni arhitekt bavi se planiranjem krajolika i istraživanjem određene lokacije, ekološkim i rekreacijskim aspektima grada, sela, kao i upotrebom zemljišta. Dizajner zelenih krovova specijaliziran je za projektiranje i planiranje zelenih krovnih vrtova, održivu arhitekturu i stvaranje staništa. Drugi uključeni znanstvenici specijalizirani su posebno za područja znanosti o tlu, botanike, hidrologije i geomorfologije. Krajobrazna arhitektura također uključuje znanstvenike u svoje projekte, koji uključuju istraživanja i ekološke procjene pojedinih područja u svrhu planiranja.

4. Koliko košta krajobrazna arhitektura?

Treba imati na umu da krajobrazna arhitektura (unatoč tome što predstavlja luksuz i dodanu vrijednosti), suprotno uvriježenom mišljenju, nije skupa. Cijena ovisi o veličini, složenosti terena, sposobnostima krajobraznog arhitekta te vrsti i starosti biljaka. Rijetke, egzotične biljke skuplje su od domaćih, a također ćemo za stablo visine 5 m platiti mnogo više nego za manje, vrlo mlado stablo. Ovisno o tim parametrima, cijena se može prilagoditi danom financijskom okviru.

Plan krajobrazne arhitekture od idejnog rješenja do projekta za provedbu stajat će vas negdje između 1000 i 3000 eura (ovisno o gore navedenim parametrima), a kod poznatih krajobraznih arhitekata cijena može doseći i nekoliko tisuća eura. Cijena sadnje zajedno s radom vrtlara uvelike varira, a prosjek je cca. 2000 – 3000 €/1000m². Cijene pristupa (staze, stepenice, terase) opet uvelike variraju. Osim toga, jako ovise o popločenoj površini. Cijena zajedno s radovima je oko 3000 €/1000m².

Izvor: emajstor.hr

Virtualne šetnjice

U ova nesigurna vremena miss7.24sata.hr i goodhousekeeping.com vode nas na sigurnu virtualnu šetnju iz naslonjača… Keukenhof vrtovi, Nizozemska

Holland’s famous Keukenhof Gardens are in full bloom and open for a virtual tour

Vodimo te u virtualnu šetnju najljepšim parkom na svijetu

Za to vrijeme journal.hr preporučuje virtualne šetnjice najljepšim svjetskim botaničkim vrtovima…

Virtualna šetnja botaničkim vrtovima

dok architecturaldigest.com navodi…

Marie Antoinette’s Private Garden at Versailles Is Being Restored

Ukoliko vam nedostaju netaknuta priroda i putovanja, (a nedostaju), možete poći i na virtualne vožnje vlakom preko nekoliko destinacija, sve uz pomoć stranice travelandleisure.com koja ih je objedinila…

13 Virtual Train Rides From Around the World That You Can Experience Right Now