Zimsko orezivanje i prihrana ruža

Za zimsku rezidbu ruža karakteristično je da se ruže ne režu “do kraja”, nego se uvijek ostavi dva-tri pupa više – radi mogućeg smrzavanja. Ti će se pupovi odrezati na proljeće.

Nakon orezivanja potrebno je ruže prihraniti stajskim gnojivom ili eventualno briketiranim. Naprave se mali humci oko cijepa, korijena, s kompostom, slamom ili piljevinom.

Nakon orezivanja, a prije gnojidbe okopajte cijelu gredicu ili barem oko ruže kako biste otvorili put zraku i time omogućili da gnoj lakše prodre do korijena.

Tako smo mi ovih dana učinili na mnogim našim radilištima, i tako će Vaše ruže sretne dočekati proljeće.

Zeleniji život (P)robne kuće IKEA

Zavirili smo u Probnu kuću IKEA u zagrebačkoj Ilici br. 42 i oduševili se prijedlozima, idejama i sugestijama za Uzgoj u zatvorenom. Ne samo da je uzgajanje vrhunski osmišljeno i prezentirano, nego je i uspješno, korisno i zanimljivo. Iz IKEA sjemenja na IKEA podlogama i supstratima unutar IKEA jedinica za uzgajanje u nešto više od tjedan dana niknule su slatke biljčice. Pronađite svoju novu strast i oduševite se poput nas… Više na http://www.ikea.com/hr/hr/catalog/categories/departments/indoor_gardening/

Rana jesen u Toskani

Jesenas smo se bili uputili u suncem okupanu Toskanu, poznatu po brojnim rasadnicima koje smo prekrasne vidjeli već uz autocestu, kao i područja pošumljena kanadskom topolom.

Toskana obiluje mediteranskim raslinjem, a u nacionalnom parku Cinque Terre fikus elastika (gumijevac) uspijeva kao vanjska biljka, dok ga mi znamo kao sobnu. Oleander je sredinom listopada još u punom cvatu, a u cijelom kraju uzgaja se vinova loza i proizvode kvalitetna vina. Osvojio nas je i miris limuna. Od njega se pravi čuveni liker limoncello.

Zavirili smo i u jedan vrt; sekulenti, a posebno su nas se dojmile agave.

U Lucci smo se popeli na toranj/kulu Guinigi koji nam je pružio pogled na vrtove na krovnim terasama. Na samom tornju od davnina je zasađeno sedam hrastova kao simbol procvjeta i prosperiteta grada.